Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Parçalı Bulutlu

Yeni doğmuş bebeğin yıkanması

Yeni doğmuş bebeğin yıkanması

Yeni doğmuş bebeğin yıkanması

Yeni doğmuş bebeği yıkarken korkarız,zorlanırız.Çocuğa zarar veririz diye bayağı bir endizeleniriz.Oysa bazı bilgiler edinirsek korkacak hiç bir şey yoktur ve çocuk yıkamak gayet basit bir şeydir.Bakalım bu bilgiler nelerdir:

Yeni doğan bebek ne zaman yıkanmalıdır:Yeni doğan bebek, göbeği düştükten sonra, bütün vücudu suyun içine girecek tarzda yıkanmalıdır.

Su kaç derecede olmalı: Suyun sıcaklığı 36-37 derece olmasına dikkat edin. Ama yine de en sağlıklısı, suyun ısı derecesini annenin dirseğiyle kontrol etmesidir. Hazırlanmış suya dırseğinizi sokarak soğukmu sıcak mı diye baka bilirsiniz.Bu suya küçük bir miktar şampuan koyup ve bebek süngeri kullanabilirsiniz.

Yıkarken  bebek nasıl tutulur :Su hazırlandıktan sonra, bebek soyularak göğsünden ve sırtından destek olunacak şekilde tutulur. Bebeği birden bire suyun içine sokmak, onun ürkmesine nede olabilir. Bu yüzden önce bebeğin ayakları küvetin kenarına hafifçe dokundurulmalıdır. Elle yavaş yavaş vücuda su sürülmelidir. Anne bebeğin sırtına koluyla destek olabilecek biçimde omzundan tutmalı ve yavaşça suyun içine yatır pozisyonda sokmalıdır. Böylece bebeğin annesinin koluna dayalı olan başı suyun dışında kalacak ve gövdesi tamamen suyun içine girmiş olacaktır. Böylece güvenli bir şekilde suya sokulan bebek, artık yavaş yavaş yıkanabilir. Bebeğin vücudun yıkarken bebe süngeri ya da bir tülbent parçası kullanılır. Bunlar birazcık köpürtülerek bebeğin vücudunun her yanına yavaş yavaş sürülür. Bebeğin durumu:Bebeğin başı suyun dışında, kolunun biri serbest durumdadır. Bu durumdaki bebek biraz da rahat bırakılarak anne karnında olduğu gibi suyun içinde hareket eder. Bebeğin önce vücudu yıkanır. Bebek bu durumdan çok keyif alabilir. Ama eğer ağlarsa, babası ya da yanında bulunan başka biri tarafından elin tutulmalıdır. Böylece kendini güvendi hisseden bebeğin ağlaması kesilebilir ya da daha az ağlayabilir. Yine annenin bebeği tutuş pozisyonu değişmeden başı yıkanmalıdır. Bunun için başın arkasından su alınarak ve isteniyorsa şampuan kullanılarak bebeğin başı yıkanılır. Hatta yavaşça anne elini bebeğin yüzünden geçirerek yüzünü de yıkayabilir.

Bebeğin yıkanma süresi:Bebeğin 6-7, en fazla 10 dakika suda tutulması ve yıkanması yeterli olacaktır. Bebek sudan çıkarılacağı zaman, yine elin biri arkadaki pozisyonu korumak şartıyla, diğer elle bebeğin göğsüne destek olun. Yavaşça dik pozisyona getirilen bebeği, öne doğru 45 derecelik bir açıyla eğin. Anne bebeği bu pozisyonda tutarken, ikici bir kişinin de bir tasla, bebeğin kulaklarına kaçmayacak biçimde, başından aşağıya su dökmesi gerekir. Bu durulama işleminden sonra bebek, güvenli bir şekilde kaldırın. Daha önceden içine bir tülbent serilerek hazırlanmış olan havluya koyun. Bebek önce tülbentle, sonra havluyla sarın. Bebeğin ilk suyu tülbentle kurulayın alın ve  sonra tülbenti çıkarın ve havlu ile kurulanmasına devam edin.

Bebekler hangi aralıkla yıkanırlar: Bebek  ya da anne hasta değilse, bebeği her akşam yıkayın, ardından masaj yapın ve öyle yatırın. Böylece hem bebekler daha rahat uyur, hem doku ve kas gelişimine yardım edilmiş olunur hem de bebekler bunu alışkanlık edinirler.

[mom_video type=”youtube” id=”7lJMN24MOj4″ width=”650″ height=”420″]

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.