Dolar 32,5078
Euro 34,6202
Altın 2.436,06
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Bebekleri anne sütünden ne zaman ayırılır?

Bebekleri anne sütünden ne zaman ayırılır?

Bebekleri anne sütünden ne zaman ayırılır?

Bebeğin anne sütüyle beslenmesi çok önemli konulardandır.Bildiğiniz gibi anne sütüyle beslenen bebek anne sütü içmeyen bebekle kıyaslamada daha güçlü ve sağlıklı olur.Bazı hastalıkların ilaç kullanmadan bile iyileşmesine yardımcı olur.Bebek hiç bir vitamin yemese bile anne sütü sayesinde vücudunun gelişmesi için gereken tüm vitaminlari almış olur.Peki bebekler ne zamana kadar emzirilmelidir?Bebek hangi yaştan sonra ve nasıl anne sütünden kesilmelidir?bu soruların cevabını öğrenelim.

Bebekler kaç yaşa kadar emzirilmeli?

‘Kurani Kerim ‘de bebeğin tam 2 sene emzirilmesi gerektiği söyleniyor.Bu sürecin faydalı olduğunu tıbbi araştırmalar da haklı buluyor.

Uzmanların geldiği ortak fikire göre anne bebeği emzirmekten en az 1-1.5 yaşında ayırmalı.Bu emzirmenin erken durdurulması olarak kabul edilir,ve bu konu bebeğin sağlık durumu ile alakalı olduğunda ve başka sebeplerle ilgilendirilir.

Emzirilmenin durdurulmasının en iyi zamanı 1.8-2.2 yaştır,bazen en yüksek yaş sınırı 2.7-3 yaş ta kabul edilebiliyor.Bazen 4 yaşına kadar emziren anneler bile vardır.Bu konuda zararlı ve ya ayıp olacak hiç bir şey yok.

Bebekler  memeden nasıl ayrılır?

Küçük bebekler memeden ayrılırken pek zor olmaz ama kendini bilen bebeklerin memeden ayırmak bayağı bir zordur.Çok zaman bu dönemlerde çocuklar depresyona girebiliyorlar.Çocuğunuzun psikolojisine zarar vermek istemiyorsanız bu durumlarda dikkatli olmanızda fayda var.

Bebeğin anne sütünden kesilmesi ne zaman uygun değildir?

  • bebeğin diş çıkarma dönemi başlamışsa
  • bebeğin bağırsağında problem varsa
  • bebeğe yeni dadı tutduysanız
  • bebek kreşe gitmeğe başladıysa

Sıcak havalarda bebeği emzirmeği durdurmak olmaz.Çünkü,bu dönemlerde bebeklerde bağırsak sorunları daha fazla oluyor.Henüz dogru-düzgün oluşmamış bebek miyde-bağırsağı enfeksiyonlara karşı dayanma gücü olmuyor.O yüzden  bebeğin emzirilmesine son bahar ,kış ,ilk baharın ilk ayları son vermek daha uygundur.

Anne sütünden kesmenin çocuk psikolojisini kötü etkilememesi için ne yapmak gerekir?

  • Çocuğa tanımadığı insanlar arasında(dışarda mağazada,otöbüste d.baska yerlerde)meme istememesini öğretmek lazım.Ona yalnız evde emzirebileceğinizi anlatın.
  • Emzirme süresini kısaltın
  • Çocuğun önünde oturmayın.Oturursanız çocuk onu emzirmek için oturduğunuzu sanar.
  • Çocuğun yanında üstünüzü değiştirmeyin.
  • Çoçuk emmek istedikte oyuncaklarla ve ya diğer ilginc şeylerle,başka yemekle onun dikkatini dağıtın.
  • Daha büyük çoçuklar gün ortası ve aksam yatmadan ince emmek isterler.Bunu yapmamak için çocuğu anne dışında evde olan her hangi biri uyutmalıdır.Eğer çocuk anneyle uyumaya inat ederse anne uyutabilir ama kesinlikle emzirmemelidir.Çocuk bu duruma kesin ters tepkiler verecektir.Ağlayacaktır ,bağıracaktır ve ya bazı çocuklar kendilerine zarar bile vermek isterler,anneyi tekmelemek,yumrukla vurmak gibi durumlar ola biliyor.Ama anne kesinlikle bu durumların karşısında eğilmemelidir.Sabırla çocuğun sakinleşmesini beklemelidir.Eger anne bebeğin ağladığı sırada emzirmeğe başlarsa bu kesinlikle annenin zararına olur.Daha sonra isteseniz bile artık çocuk sizin katiyyetsiz biri olduğunuzu anlamış durumda.Direncinizi kırmak için ne gerekiyorsa yapacaktır.
  • Emzirmeği durdurduktan sonra çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmeye gayret edin.Ona yatmadan önce masal okuyun,sarılın,sevin,birlikte gezmeğe gidin.Çocuk annesi tarafından sevildiğini anlasın.
  • Çocuğu sütten kesmek için ona kesinlikle yalan söylemeyin.Her konuda doğruyu söylemek ve mevcut durumu çocuğa onun anladığı dilden anlatmakbebeğiniz ve sizin adınıza daha yararlı olacaktır.Gelecekte yalancı bir insan yetişdirmemiş olursunuz.

Çocuk sütten kesildenten sonra anneler ne yapmalı?

  • Anne sütünün emzirilmesi zamanla azaltığı için anne için zor bir durum yaratacaktır.Anne sütünün göğüslerde toplanması,annenin rahatsızlanmasına,ağrılarının olmasına sebep olacaktır.Ama bu durum 3-4 gün sonra normale dönecektir.Eger göğüslerden fazla ağrı varsa hafif sağmak uuygun görülüyor.Ama göğüsleri fazla sağmak olmaz,sütünüz çoğalabilir.
  • Göğüsleri sıkıca bağlayama gerek yok.İçtiğiniz suyu da azalmanız da uygun değildir.Göğüslerin sıkıca bağlanmasıannede ateş yükselmesine sebep olur.Hatta bazen göğüs kısmında mastit(göğüs dokusunun iltihabı) yaranabilir.
  • Sütü kesmek için ilaç almanız da doğru değildir.
  • Doğal yöntemler kullanırsanız kendinize az da olsa yardım etmiş olacaksınız.Nane,adaçayı ve biberiye otlarının karışımını demleyip içmeniz,soya ve maydanoz yerseniz ana sütünün  hazırlanmasını azaltmış olacaksınız.

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.