Bitkisel tedavi yöntemleri

Bitkisel tedavi yöntemleri
Bildiyimiz gibi taa eski zamanlarda insanlar her hangi bir hastalıkları olduğunda doğal tedavi yöntemler kullanarak kendilerini tedavı ederlerdi.Doğrudur ki bazen öyle hastalıklar var ki bu doğal yöntemler ise yaramaya biliyordu.Fakat çoğunlukla nerdeyse tüm hastalıkların çaresi doğada vardı.Fakat bizim yaşadığımız zamanda Bitkisel ürünler,şifalı otlar kullanılamaz hale gelmistir.Bazen kullanılmasını saymazsak nerdeyse bazı insanlar yedikleri sebzelerin bile ne içerdiğini,hangi hastalıkları tedavi ede bileceğini bile bilmiyor.Halbukı Allahu Teala doğanın nerdeyse yarısından çoğunu tedavi edici bitkilerle kaplamıştır.Bize düşen sadece bu ürünlerden faydalanmaktır.O yüzden düsündük ve her yazımızda size tanımadığınız,kullanmadığınız ve hatta yüzünü tanıyıp da adını bile bilmedığiniz bitkilerin hangi hastalık ve rahatsızlıklara çare ola bileceği konusunda yazı yazmayı karara aldık.Ilk once Nilüfer çiçeği nden başlayalım dedik.Buyurun bakalım bu güzel çiçek ne işe yarar.:
Beyaz Nilüferin kökleri çay ve tentür yapımında, nadiren de çiçekleri kullanılıyor.
Teskin edici, yatıştırıcı ve uyuşturucu özelliklere sahiptir. Halk arasında sinirsel rahatsızlıklar, uyuyamama ve cinsel arzuları frenleyici olarak kullanılır
Çayının yapılması sekli: Beyaz ince kıyılmış nilüfer köklünden yarım tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir ve demlendikten sonra bu dem sabah, öğle, akşam az az içilir.
Yan tesiri: Zehirli ol-ması nedeniyle tarife uyulmadığında zehirlenmelere neden olur. Dikkatle kullanılmalıdır.
Karaciğer-safra rahatsızlıkları, iştahsızlık, C vitamini yetersizliği, şeker hastalığı, gut ve lenf bezlerinin şişmesi gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.Meyveleri küre şeklinde ve topluca 30-60 adeti bir arada olup, her birinin büyüklüğü 8-10 mm olup kırmızı veya sarımsı kırmızı renktedirler ve içinde 2-3 adet tohum olur.
Tesir şekli: Kabızlık yapıcı, ishal yapıcı, idrar söktürücü, safra arttırıcı, kan temizleyici, skorbütü önleyici tesire maliktir.(C vitamini yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan hastalık)
Açıklamanması:
- Kuş üvezi meyvesinin birleşimindeki sorbit karaciğerde hemen fruk-toza dönüşerek karaciğerin yorulmasını, büyümesini önler. Safra üretimini artırır, safra yollarını açar ve safra kesesi iltihaplarını ve taşlarını yok eder.
- Meyvenin birleşimindeki Parasorbinasit hafif zehirli olup taze olarak yenince (20-25 adet meyve) zehirlenmeye neden olabilir ve taze meyveleri ishal yapıcıdır. Oysa kurutulunca veya kaynatılınca Para¬sor-binasit Sorbinasite dönüşerek zehirleyici özelikleri ortadan kalkar ve kabızlık yapıcı özellik kazanır.
Kullanılması şöyledir:
a) Kuş üvezi meyvesi başta; böbrek hastalıkları, diabet, romatizma, nezle, iç iltihaplanmalar, C vitamini yetersizliğine karşı kullanılır. Ayrıca kanı temizlemek, idrarı veya üreyi dışarı atmak ve metabolizmayı iyi çalıştırmak için kullanılır.
b) Halk arasında; Kuş üvezi meyvesi hem ishal hem de kabızlık yapıcı¬dır. Şayet tazesi yenilirse ishal yapar, kurutulmuş veya kaynatılmışı yenirse kabızlık yapar. Karaciğer-safra rahatsızlıkları, iştahsızlık, C vitamini yetersizliği, şeker hastalığı, gut ve lenf bezlerinin şişmesi gibi rahatsızlıklarına karşı kullanılır.
Çayının yapılması: meyvesi demliğe koyulur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir ve 8-10 dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir