Dolar 32,4463
Euro 34,7252
Altın 2.467,35
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Hafif Yağmurlu

Ramazanda doğru beslenme

16.06.2016
361
A+
A-
Ramazanda doğru beslenme

Ramazanda doğru beslenme

Ramazan ayındayız ve oruç tutan insanlar 16 -17 saat aç kalmaya mecburlar.Bunu isteyerek yapıyoruz tabi ki.Ama oruçumuzu açtıktan sonra yediğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekir.Ne de olsa miydeye 16-17 saat içinde hiç bişey gitmiyor.Peki ne yemeliyiz oruçumuzu açtıktan sonra?Nasıl beslenmeliyiz ki,miyde rahatsızlıkları yaşamayalım?Bu soruların cevabına bir bakalım.

Ramazanda doğru beslenme.

Oruç tutduğumuzda ac karnına tutulması yanlıştırçÇünkü oruç tutan zaman tüm gün miydeye su dahil hiç birşey girmediğinden kan şekeri düşer,tansiyon düşer,vücut ısısı azalır,halsizlik,üşüme ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar yaşanır.Bu yüzden oruç tutmazdan önce mutlaka sahura kalkmak önemli.

  • Bolca su için.İftarınızı açtıktan sonra sahura kadar günlük kayb etdiğiniz su miktarını yerine getirmeye çalışın.Bolca su tüketin.Gereken miktarda su içilmezse miyde ağrısı,hazimsizlik,tansiyon düşmesi ves.gibi sorunlar yaşarsınız.
  • Ramazanda kabızlığı önlemek için öneriler.Şimdi tüm gün boyu hiç bir şey yemediğimizde ,vücut su dengesinin bozulduğundan hazm organların çalışma potensiyeli azalır.İftar zamanı normal beslenmezseniz miyde bağırsak yüklenir ve kabızlık sorunu yaşarsınız.Bu yüzden iftar yemeğinde sulu yemekler,çorba,salata,sebze yemek daha faydalıdır.Tatlı çok yemezseniz daha iyi olur.Onun yerine mevsime uygun olan meyveler yiyin.Böyle beslenmek miyde bağırsak haraketine yardımcı olur.Oturak çalışan,çok haraketde olmayan kişilerin iftardan sonra kısa yürüyüş yapması da önerilmektedir.Yürüyüş yapmak bağırsağın haraketlenmesine yardımcı olur.Ramazan boyunca kafeinli içecekler içmeyiniz.

İftar sonrası sindirimde sorun yaşamak istemiyorsanız yemeğinizi küçük lokmalar halinde,iyi çiğneyerek ve yavaş yavaş yiyerek bitirin.Böylece gün boyun haraketsiz kalan iç organlarınıza yardımcı olmuş olursunuz.

İftara çorbayla başlamalısınız.daha sonra yarım saat ara verin ve ana yemeğe geçin.Ayrıca yağlı ve agır yemekler miyde sorunları yaratır.

Sahurda  hafif ve yağ oranı düşük gıdalar tiketin.Protein yemeğe calışın.Yumurta,peynir ve.s gibi gıdalar tüketirseniz akşama kadar dahanma gücünüz yerinde olacaktır.

Ramazanda sağlıksız beslenmek:

  • sahura kalkmamak
  • sahurda fazla miktarda yağlı yemek
  • iftar yemeğinde fazla yemek,çabuk yemek ve çok yemek yemek
  • Kan şekerini yğkselten tatlılar ve diğer yemekler yemek
  • Az miktarda su ve ya sulu yemek tüketmemek

Sahurda nasıl beslenmeliyiz?

Sahura mutlaka kalkılması gerekir.Bu zaman fazla ağır yemekler,yağlı yemekler yememelisiniz.Süt ,peynir,zeytin,kepekli ekmek,çorba,domates,salatalık,biber,reçel gibi kahvaltılıklar yapmanız daha doğru seçimdir.Yağlı yemeklerle sahur yapmak gün boyu su içmediği,meyve yemediği için metabolizması zayıflayan miyde bağırsağı zorlayabilir,yedikleriniz yağa dönüşebilir.Sahurda bol bol su için,sıvı tüketin.Sahuru yaptıktan hemen sonra uyumayın.En az yarım saat bekleyin.

İftarda nasıl beslenmeliyiz?

İftarda fazla yemek zararlıdır.Ağırlık,şişkinlik,yanma,ekşime,kabızlık,ve s. bu gibi sorunlara yol açar.Bu sorunları yaşamak istemiyorsanız oruç açtığınızda hurma,zeytin,domates ves. gibi kahvaltılıklar ya da çorba ,sebze yemeği falan gibi hafif yemeklerle başlamanız önerilir.Daha sonra 15*20 dakika kadar falan bekleyin ve az yağlı,et yemekleri,kuru baklagil,sebze yemekleri,salata,ayran ,cacık ves. gibi yemekler yiyebilirsiniz.

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.