Dolar 32,4463
Euro 34,7252
Altın 2.467,35
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Hafif Yağmurlu

Windows 10 Artık Çıktı.

Windows 10 Artık Çıktı.

Microsoft Windows 8.1’den sonra 9 sürüm kodunu atlayarak bir sonraki Windows’un Windows 10 olacağını duyurdu. Yeni Windows’un sloganı “önce-mobil, önce-bulut” şeklinde ve Windows 10’un eskisinden daha da çok cihazda kullanılabilir hale geleceği açıklandı. Bir süredir Microsoft’un üzerinde çalıştığı düşünülen her platform için tek Windows uygulama mağazasının gerçeğe dönüşeceği de kesinleşti.

Microsoft 30 Eylül’de gerçekleştirdiği etkinlikle, beklenen yeni Windows işletim sistemini duyurdu. Şirket Windows 8’den sonra Windows 10’a atlayarak herkesi şaşırtan büyük bir sürprize imza attı.

Yeni Windows ile birlikte, Windows 8’deki mobil öncelikli odak sonlandırılarak, tüm cihazlar için tek bir Windows deneyimi benimseniyor. Windows 8’in en büyük eleştirileri alma sebebi olan Başlat menüsü de Windows 10 ile birlikte yeniden kullanıcıya sunuluyor.

Lansmana katılan basın mensupları da Windows 10’u deneme imkanı buldu. Microsoft İşletim Sistemleri Grubu Genel Müdür Yardımcısı Joe Belfiore, Windows 10’un henüz bebek adımları attığını, daha geliştirilecek çok sayıda yönü olduğunu söylemesine rağmen, ancak basın mensuplarının gördüklerinden memnun kaldığını söyleyebiliriz.

Başlat menüsü

Windows 8’deki yokluğu hepimizi derinden yaralayan Başlat menüsü sonunda döndü. Microsoft, menünün dönüşünü Nisan ayında gerçekleştirdiği yıllık Build konferansında duyurmuş olmasına rağmen gözümüzü yollarda bırakan ve özlediğimiz Başlat menüsü dünkü lansman ile gerçekten geldi ve etkinliğin yıldızı oldu.

Yeni başlat menüsü, hem dokunmatik cihazlarda, hem de “fare ve klavye” ile kullanılan geleneksel cihazlarda yer alacak. Yeni menü, Windows 7’deki Başlat menüsü ile Windows 8’deki Başlat ekranının birleştirilmiş haline benziyor. Sol kısım, daha çok eski Windows’larda gördüğümüz klasik Başlat menüsündeki Windows programları ile sık kullanılan programlara yer verirken, sağ kısımda Windows 8’in Başlat ekranındaki canlı kutucuklar yer alıyor. Canlı kutucuk özelliği olmasa bile dilediğimiz uygulamayı sürükleyerek Başlat menüsünün sağ kısmında bir kısayol oluşturabiliyoruz. Canlı kutucukları sevmeyen kullanıcıları da düşünen Microsoft, sağ bölümün tamamen kaldırılmasına da imkan sağlıyor. Her şeye rağmen, yeni Başlat menüsünün, bu neredeyse tamamen kişiselleştirilebilir haliyle ciddi şekilde kullanışlı olduğunu söylemek zorundayız.

Başlat menüsü de bizzat dilediğiniz ölçüde yeniden boyutlandırılabiliyor ve istediğiniz kadar canlı kutucuk ekleyebiliyorsunuz. Yani Windows 10’daki Başlat menüsü, monitörünüzün boyutu ne kadarsa o kadar büyüyebiliyor. Lansmanda kullanılan Başlat menüsünün, hem yeniden boyutlandırma hem de programları açma konusunda gayet hızlı olduğunu da belirtelim.

Son olarak, yeni menünün alt kısmında hem bilgisayar içerisinde, hem de Bing üzerinden Web araması yapan bir arama çubuğu bulunuyor. Aynı arama aracına görev çubuğundan da erişmek mümkün.

Çoklu görev

Microsoft, Windows 10 ile hem kurumsal, hem de standart ev kullanıcısının ilgisini çekecek çoklu görev özellikleri tanıttı.

En büyük yenilik ise Görev Görüntüleme fonksiyonu. Programlar, uygulamalar ve masaüstleri arasında kolaylıkla değişim sağlayan bu yeni çoklu görev özelliği, OS X’ten aşina olduğumuz Mission Control ekranına oldukça benziyor. Görev Görüntüleme fonksiyonunu açmak için masaüstünde, görev çubuğunda bulunan tuşa basmak veya dokunmatik cihazlarda sola kaydırmak gerekiyor.

Görev Görüntüleme alanında pencerelerin boyutu ve dizilimi, cihazınıza göre otomatik olarak ayarlanıyor. Bu ekran üzerinden yeni masaüstleri ekleyebiliyor veya uygulamalar arasında Alt+Tab ile geçiş yapabiliyorsunuz.

Kısa süreli kullanım sonucunda Görev Görüntüleme fonksiyonunun kusursuza yakın bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Oldukça hızlı olan ekran üzerinde uygulamalar arası geçiş de çabucak gerçekleştirilebiliyor. Birden fazla monitör kullanan profesyonel kullanıcılar için fazla masaüstü ekleme özelliğinin büyük fayda getireceğini düşünüyoruz. Yine normal kullanıcılar da aynı anda birden fazla masaüstü kullanabilecek.

Yeni pencereler

Çoklu görevi desteklemek amacıyla Microsoft pencerelerin görünümünde de değişikliklere gitmiş. Windows 8’in en fazla eleştiri aldığı noktalardan biri de, Windows Store’dan indirilen uygulamaların, kullanılan cihaz fark etmeksizin pencere boyutlarının ayarlanamaması ve her daim tam ekran çalışmasıydı.

Windows 10 ile Windows Store’dan indirilen uygulamaların pencere boyutları ayarlanabilecek, bu pencereler daha önce alıştığımız şekilde sağ üst köşeden kapatılabilecek ve simge durumuna küçül tülebilecek.

Ek olarak Windows 10 ile birlikte pencerelerin boyutları faydalı kısayollar ile ayarlanabilecek. Bir pencereyi ekranın üst tarafına sürüklediğinizde tam ekran görüntüleyecek, sağ veya sola sürüklediğinize de ekranın o yarısına uygulamayı tutturabileceksiniz. Aynı pencereye tek seferde en fazla 4 uygulama tutturmak mümkün olacak.

[review]

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.