Dolar 32,1373
Euro 35,1355
Altın 2.229,06
BİST 9.069,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13 °C
Yağmurlu

Braille alfabesi

Braille alfabesi

Braille alfabesi

İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip lisesinin 4 öğrencisi çok önemli bir proje yaptılar.Şöyle ki,bu öğrenciler daha önce kitaplardan okuyabilen ve kitab ararken zorluk çeken kör vatandaşlar için dokumatik ekranlı braille alfabesi hazırladılar.Bu alfabe sayesinde yayılan titreşimleri kişiler daha iyi hiss edecek ve onların okuması daha kolay bir hale geliyor.Aynı zamanda renkleri algılamasını sağlıyor.

Braille alfabesi kör alfabesi olarak adlandırıldı ve 1821 senesinde Louis Braille tarafından körlerin okuyup yaza bilmeleri için geliştirildi.Bu tasarım iki kolon taşıyan dikdörtken düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşuyor ve her kolanda iç nokta olarak tasarlandı.Dizilmiş noktalardan her biri 64 farklı kombinasyonlardan birini olusturabilmesi için faklı dizilmiştir.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden öğrenciler hazırladıkları proje ile, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının Türk Hava Yollarının (THY) ana sponsorluğunda Merinos Parkı’nda gerçekleştirdiği “THY 5. Bursa Bilim Şenliği” kapsamında “Genç Mucitler” kategorisinde finale kaldılar.

Bu ügrencilerin hazırladıkları bileklik engelli kişilerin yazıp okumasını ve hayatını  kolaylaştıracak.Öğrencilerden Ahmet Said Göksu, projede kendisi dahil 4 kişilik ekibte yer  aldığını ve projeyi görme engelli bireylerin daha rahat ve kolay hayat sürebilmeleri için  hazırladıklarını ifade etti:
“Geliştirdiğimiz sistemde, önce okuma yapacak kişi bilekliği eline geçiriyor. Görme engelli birey, ekrandaki herhangi bir yazıya dokunduğu zaman bu bileklikte braille alfabesini temsil eden 6 noktadaki motorlar çalışmaya başlıyor. Kişinin elini dokunduğu yazının braille alfabesindeki hali, titreşimli olarak kişinin bileğinde hissediliyor. Böylece herhangi bir kabartmaya gerek kalmadan elektronik ortamda yazıyı elini sürterek okumuş oluyor. Eğitimin yüzde 80’i görmeyle yapıldığından, görme engelli bireylerin daha iyi bir eğitim almasını istediğimiz için böyle bir proje hazırladık.”diyen öğrenciler  bilekliğin prototipinin 30 liraya mal olduğunu söylediler.Seri üretime geçmek için çaliştiklarini bildiren genc mucitler böylece alfabenin maliyetinin azalacağını söylüyorlar.

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.