Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

Boşanmaya sebeb haraketler

Boşanmaya sebeb haraketler

Boşanmaya sebeb haraketler

Bu günkü konumuz boşanmaya sebeb olabilecek haraketlerdir.Her evlilikte zamanla sorunlar olur,kavgalar yaşanabilir.Ama bazı haraketler vardır ki,evliliği bir kalemde silmeğe neden olabilir.Bu haraketler tabi ki yalnızca evliliği yıkmaz,aynı zamanda bu haraketleri yapanın insanlıktan çıktığının göstergesidir ve böyle bir insana ‘evliyim’ diye kimse göz yummamalıdır.Boşanmayı kimse istemez.Ama bazı haraketler vardır ki,evliliğinizde bu tip haraketler yaşarsanız boşanma düşünülür.Bakalım  boşanırken  size hakk kazandıracak  haraketler hangilerdir:

Zina

Zina malum olduğu üzere eşlerden birinin sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak bir başkasıyla birlikte olma durumudur. Dolayısıyla zina, boşanma sebepleri bakımından ilk sırada yer almaktadır. Zina sebebiyle boşanma davasında önemli olan 6 aylık hak düşürücü süreye uyulmasıdır. Zinayı öğrenen eşin en geç 6 ay içinde dava açmaması haline dava açma hakkı kaybolacaktır. Ayrıca zinayı affeden eşin de dava açma hakkı olmayacaktır.
Cana Kastetmek (Öldürmeye Teşebbüs)

Eşlerden birinin diğerinin canına kastetmesi bir başka ifadeyle öldürmeye teşebbüs etmesi Medeni Kanun’da ayrı ve özel bir boşanma sebebi olarak belirlenmiştir. Cana kast olayının öğrenilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde dava açılmaması veya canına kast edilen eşin affetmesi dava açma hakkını düşürecektir

 Kötü Davranış (Kötü Muamele)

Eşlerden birinin diğerine kötü muamelede bulunması daha açık bir ifadeyle fiziki veya duygusal ya da ekonomik şiddet uygulaması da bir boşanma sebeplerinden birisi olarak belirlenmiştir. Burada önemli olan kötü muamele ve davranışın diğer eş tarafından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılacak kadar yoğun olmasıdır. Kötü muameleye maruz kalan eşin kötü muameleyi öğrendikten sonra en geç 6 ay içinde dava açmaması veya eşini affetmesi durumunda dava açma hakkı düşecektir.
Ağır Derecede Onur Kırıcı Davranış

Eşlerden birinin diğerine ağır derece hakaret etmesi, küçük düşürmesi, üçüncü kişiler önünde rencide etmesi de özel bir boşanma sebebidir. Yalnız onu kırıcı davranışın basit bir saygısızlıktan öte diğer eşin onur ve haysiyetini ciddi bir şekilde zedelemesi gerekir. Ağır derecede onur kırıcı davranışa uğrayan eşin en geç 6 ay içinde dava açmaması veya eşini affetmesi durumunda dava açma hakkı düşecektir.
Suç İşlemek

Eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi ve işlenen suçun diğer eş bakımından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılacak ölçüde olması da bir boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Tabii olarak işlenen her suç bu kapsamda bir boşanma sebebi olmayacaktır. İşlenen suçun küçük düşürücü olması ve diğer eş bakımından evliliği çekilmez hale getirmesi gerekecektir. Küçük düşürücü suçlara örnek olarak hırsızlık veya cinsel saldırı suçları verilebilir.
Haysiyetsiz Bir Yaşam Sürme

Eşlerden birisinin süreklilik arz edecek ve yaşam biçimine dönüşecek şekilde haysiyetsiz bir yaşam sürmesi de diğer eş bakımından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılması şartıyla bir boşanma sebeplerinden biridir. Eşlerden birisinin uyuşturucu, alkol veya kumar bağımlısı olması ve bu kötü alışkanlıkları bir yaşam biçine dönüştürmesi haysiyetsiz yaşama sürmeye örnek gösterilebilir.
Terk

Boşanma sebepleri bakımından bir diğer husus ise eşlerden birisinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşi terk etmesi ya da haklı bir sebep olmaksızın müşterek konuta dönmemesi terk olarak anılan bir boşanma sebebidir.
Akıl Hastalığı

Eşlerden birisinin akıl hastası olması ve akıl hastalığın diğer eş bakımından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılacak nitelikte olması da bir boşanma sebebidir. Ancak bu sebeple açılacak boşanma davasından sonuç alabilmek için akıl hastalığının tedavisinin mümkün olmadığının resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi şarttır.
Evlik Birliğinin Sarılması (Şiddetli Geçimsizlik)

Evlilik birliğinin sarsılması veya bir başka ifadeyle şiddetli geçimsizlik genel bir boşanma sebebi olup, eşler arasında kişilik farkı, dünya görüşü, hayata bakış bakımından önemli farklılıklar ve anlaşmazlıklar bulunması ve eşlerin genel ve sürekli anlaşmazlık içinde olmaları durumudur. Eşlerin sürekli tartışma yaşaması, saygının ortadan kaybolması, evlilik birliğinin sarsılmasına örneklerdir. Uygulamada en sık görülen boşanma davası sebebi budur.

Güzellik
Web Tasarım ve Yazılım Uzmanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.